Gå till innehåll

Vin och mat i kombination

Vin är en dryck som mycket väl kan avnjutas precis såsom det är, men även passar mycket bra ihop med olika typer utav tilltugg. Att välja ett passande vin till maten är inte alltid så enkelt, men som tur är finns det en mängd olika vägledande regler som man kan ta hjälp utav i sitt val.

Vilket vin till vilken mat?
En regel som många går utefter är att man till kött bör dricka rött vin, samt att man till kyckling eller fisk bör dricka vitt vin. Detta är självklart en smaksak, men samtidigt är det hela en smaksak och handlar även om hur vinet i sig smakar. På Systembolagets hemsida finns en mängd bra och hjälpsamma artiklar kring ämnet. Här använder man sig utav den genomgående principen att smakrik mat kräver smakrik dryck.

Till exempel tipsar man här om att man till en klassisk pasta carbonara, som ofta har en distinkt smak utav fläsk, kan avnjuta ett mjukare rött vin eller ett friskt vitt vin utan att mat eller vin tar över varandra, utan snarare kompletterar varandra.

Vin till desserten
Förutom till mat så är vin en dryck som kan passa ihop med desserter och andra sötsaker. Choklad och vin är en klassisk kombination, där ju ljusare choklad desto ljusare och lättare vin är ett sätt att tänka på. Just choklad är någonting som passar väldigt bra att ge bort i gåva till någon som man tycker om, och då kanske till och med i kombination ihop med en flaska vin. Om den som du vill överraska bor en bit bort kan du alltid överraska med ett chokladogram, vilket innebär ett paket med choklad som levereras direkt i mottagarens brevlåda.

Ett något överraskande tänk som Systembolaget rekommenderar när man ska välja dryck till sin dessert är att drycken bör vara sötare än desserten i sig. Om desserten är sötare än drycken kommer nämligen drycken att upplevas som syrlig och bitter, vilket man inte önskar. Också mousserande alternativt brukar vara populärt ihop med till exempel frukter och bär.