Gå till innehåll

Sydafrikanska viner i toppklass

En av världens ledande vinnationer är Sydafrika, bland annat tack vare det gynnsamma klimatet. I över 350 år har vin producerats i landet och efter apartheids fall har vinproducenter från Sydafrika fått ett uppsving i övriga världen. På svenska Systembolaget hittar man många bra både röda och vita viner samt starkvin. Det är även mycket populärt att åka på vinresor till Sydafrika och åka "wine train" mellan olika vingårdar i t.ex. Stellenbosch som är det främsta och mest kända vindistriktet i landet.

Druvor
Den mest odlade druvan är chenin blanc, även kallad Steen. Av denna produceras basvin som kan användas till framställning av brandy, men även fruktiga och torra bordsvanor. En annan druva som är unik för Sydafrika är pinotage, en korsning mellan druvorna pinot noir och cinsault. Den är mångsidig och passar till både strama viner som ska lagras såväl som fruktigare viner.

Även den blå druvan Syrah odlas i Sydafrika, samt sauvignon blanc, Chardonnay och pinot noir.

Regioner
Det finns tre huvudsakliga vinregioner:

  • Coastal region där ovan nämnda Stellenbosch ligger, men även Constantia, Durbanville och Paarl & Swartland.
  • Breede River Valley som har distrikten Worcester och Robertson samt
  • Boberg region där man producerar starkvin i större kvantiteter.

Mångfalden av både druvor och vintyper gör Sydafrika till en mycket intressant nation att utforska, antingen på håll genom det stora sortiment som finns regelbundet och även för specialbeställning på Systembolaget, eller kanske ännu hellre genom en resa till Sydafrika- kanske i kombination med en spännande safari eller en tur på mytomspunna lyxjärnvägen Rovos Rail?