Gå till innehåll

Fotbollslaget MFF

MFF, Malmö Fotbollsförening, är en av Sveriges mest framgångsrika fotbollsklubbar som sedan den grundades har vunnit många cuper och mästerskap samt fostrat otaliga stora fotbollsstjärnor. Klubben bildades 1910 och har sedan dess vunnit Allsvenskan hela 22 gånger, Svenska cupen 14 gånger och blivit svenska mästare många gånger. Malmöklubben har stora Swedbank Stadion som hemmaarena, en jättearena med en kapacitet på 24 000 åskådare som färdigställdes 2009.

Förutom fotboll finns det även lag inom andra sporter i den skånska staden. Till exempel finns basebollaget Malmö Baseboll & SBK som har lag inom såväl den populära amerikanska lagsporten som den något mindre kända softboll.

På grund av sina himmelsblåa och vita klubbfärger kallas MFF av fansen ofta "Di blåe" på äkta malmöskånska, eller Himmelsblått. Under match bär spelarna himmelsblåa tröjor, vit underdel och himmelsblå strumpor. Fancluben MFF Support, grundad 1992, är en stor och entusiastisk supporterklubb. Det är en ideell förening som är politiskt obunden och har som enda mål att förena älskare av fotbollsklubben under sansade former utan närvaro av våld eller rasism. MFF:s publik är vanligtvis stor och engagerad, och stor rivalitet råder mellan dessa supportrar och de som är anhängare av de geografiskt närbelägna klubbarna Helsingborgs IF, Landskrona BOIS, IFK Göteborg och IFK Malmö. Under vissa matcher har problem uppstått mellan supportrar från dessa olika lag. Den polisiära närvaron är i regel därför stor inför Skånederbyn.

Den kanske största stjärnan som fostrats i MFF är Zlatan Ibrahimovic. När han 2001 såldes till fotbollsklubben Ajax var övergångssumman 82,2 miljoner kronor. Det är den största summa som en svensk fotbollsklubb någonsin betalats för en spelare.

Malmö FF är en av de rikaste fotbollsklubbarna i Sverige. År 2013 uppgick deras kapital till över 92 miljoner kronor. En stor del av intäkterna de senaste åren har kommit från intäkter från Uefa Champions League. År 2014 och 2015 uppgick dessa till 375 miljoner kronor.

I media har MFF och dess supportrar ofta förekommit flitigt. I dokumentären Blådårar kunde man följa spelare och supportrar mellan åren 1997 och 2000. I den andra delen är fokus till stor del på Zlatan Ibrahimovic och hans framsteg.